Ostatnio naszła nas ochota na gnocchi. Jeszcze nigdy ich nie robiłyśmy, dlatego był to najwyższy czas, żeby się nauczyć. Gnocchi, podobnie jak nasze kopytka można przygotować na wiele sposobów - z dodatkiem ziemniaków, sera, warzyw i różnych rodzajów mąk. My zdecydowałyśmy, że pierwsze kluski zrobimy z ziemniaków. Wykonanie jest naprawdę proste i nie powinno Wam sprawić żadnych trudności. Przepis zaczerpnęłyśmy z książki "Pysznie bez glutenu", jednak użyłyśmy mieszanki zwykłej mąki pszennej i gryczanej. Gnocchi smakują świetnie polane sosem pomidorowym - spróbujcie koniecznie.
Składniki:
250g mąki pszennej
150g mąki gryczanej
6 małych ziemniaków (obranych i ugotowanych)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
4 pomidory
6 małych ziemniaków (obranych i ugotowanych)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 szalotka
oliwa
sól, pieprz, bazylia
starty żółty ser
Przygotowanie:
1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Mąki wysyp na blat, dodaj sól i uformuj kopczyk. Na środek mąki połóż ziemniaki i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż mąka połączy się z resztą składników.
1 szalotka
oliwa
sól, pieprz, bazylia
starty żółty ser
Przygotowanie:
1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Mąki wysyp na blat, dodaj sól i uformuj kopczyk. Na środek mąki połóż ziemniaki i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż mąka połączy się z resztą składników.
2. Uformuj z ciasta placek i potnij go na równe paski. Z każdego paska uformuj wałek grubości widelca. Gdy wszystkie wałki będą gotowe, potnij je ostrym nożem na niewielkie kawałki. Weź widelec i przyciśnij nim każdą kluskę, żeby były widoczne zęby widelca.
3. Gnocchi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty - do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (możesz odczekać jeszcze minutę). Odcedzone kluski układaj na talerzu skropionym oliwą (żeby gnocchi się nie posklejały).
4. Przygotuj sos pomidorowy - szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię z szalotką. Gdy pomidory puszczą sok, dodaj posiekane (lub przeciśnięte) ząbki czosnku. Odparuj całość przez 5-10 minut na małym ogniu. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i ulubionymi przyprawami.
5. Gnocchi przełóż do sosu, zamieszaj, podgrzej przez chwilę i wyłóż na talerze. Posyp całość żółtym serem i świeżą bazylią.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo się cieszę, że wreszcie zebrałyśmy się, żeby przygotować gnocchi, ponieważ polane sosem pomidorowym smakują genialnie. Jeszcze nie raz będę je robiła na obiad. Moja ocena: 9/10.
Julka: Odkąd zjadłam obłędne gnocchi w jednej z łódzkich restauracji zapragnęłam nauczyć się je robić. Jest to o wiele prostsze niż myślicie :) Jedyna trudność to idealny ruch widelcem, ale można go wyćwiczyć. Moja ocena: 10/10.
Wspaniałe danie, bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńperfekcyjnie wyglądają Twoje gnocchi :-)
OdpowiedzUsuńZnakomite danie :)
OdpowiedzUsuńIdealne <3
OdpowiedzUsuń